FysioVars Dry Needling

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met een droge naald (dus zonder vloeistof) in de spier prikt, hierdoor ontspant de spier snel en langdurig. De naald wordt in een zogenaamde ‘triggerpoint’ geplaatst. 

Trigger points

Tijdens de fysiotherapeutische behandeling kan uw fysiotherapeut van diverse behandeltechnieken gebruik maken. Dry needling is er daar een van. Dry Needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met een droge naald (dus zonder vloeistof) in de spier prikt, hierdoor ontspant de spier snel en langdurig. De naald wordt in een zogenaamde ’triggerpoint’ geplaatst.

Een triggerpoint is een deel van de spier welke constant aangespannen blijft, dit kan klachten veroorzaken. De triggerpoints staan ook wel bekend als ‘spierknopen’.

Triggerpoints kunnen zich op diverse manieren uiten:

  • Er is pijn en/of stijfheid lokaal in een spier of op een andere plek in het lichaam
  • Er is pijn en deze is niet op een duidelijke plek aan te wijzen, maar bestrijkt een groter gebied
  • Er zijn bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Er is verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Er is sprake van doofheid en/of tintelingen in armen of benen
  • Er is sprake van hoofdpijn en/of duizeligheid
  • Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen acuut ontstaan door een ongeval, sportblessure of doordat u zich bijvoorbeeld ‘vertild’.  Maar ook door het langdurig overbelasten van spieren door veel in dezelfde houding te werken/zitten (denk hierbij ook RSI klachten).

Langdurige afwezigheid van beweging (inactiviteit), bijvoorbeeld door het dragen van gips of een brace of sling kan ook leiden tot het ontstaan van triggerpoints evenals het niet goed functioneren van ligamenten in/rondom gewrichten, onder andere na een sportblessure of ongeval.
Ook het niet goed functioneren van een gewricht kan triggerpoints doen ontstaan. Het ontstaan van triggerpoints zien we ook bij psychische of emotionele stress, pijn gerelateerde angst en/of slaapstoornissen

Wat doen wij?

Voordat uw fysiotherapeut dry needling zal toepassen zal er eerst een gesprek en lichamelijk onderzoek plaatsvinden om uw klachten in kaart te brengen. Mochten de klachten voortkomen uit triggerpoints die in uw spieren aanwezig zijn, dan zal uw fysiotherapeut die spieren met een naald kunnen aanprikken. In tegenstelling tot acupunctuur blijft de naald niet een bepaalde tijd in uw lichaam zitten. De spier wordt kort aangeprikt en vervolgens wordt de naald weer uit uw lichaam gehaald. Wanneer de spier wordt aangeprikt zal dit af en toe een krampachtig gevoel kunnen geven.

Het is de bedoeling om middels het aanprikken van deze triggerpoints, de triggerpoints uit te schakelen zodat uw klachten verminderen. Verder krijgt u ook oefeningen mee om de behandelde spieren te rekken om de verbeterde situatie te onderhouden.

In onze praktijk heeft Greg zich verdiept en  bekwaamt in dry needling middels een cursus. Greg past deze behandelwijze al een tijd toe in de praktijk. Deze behandelmethode valt onder de normale fysiotherapie. Wij zien in de praktijk goede resultaten bij het toepassen van dry needling!

Heeft u een vraag over dry needling? Neem dan gerust direct contact op met Greg via greg@fysiovars.nl of bel naar 0315-242482.

FysioVars aktetas

MAAK EEN AFSPRAAK

Wilt u meer weten over onze diensten of wilt u een afspraak maken?