LS

Fysiotherapie bij kanker

Als je in je leven wordt getroffen door kanker is dat vaak heel ingrijpend. Zware behandelingen en onzekerheid over het verloop van de ziekte hebben een grote impact op het dagelijks leven en dat van je omgeving. 

Lichamelijke klachten na behandeling van kanker

De ziekte zelf maar ook de behandelingen die de kanker bestrijden zorgen vaak voor bijwerkingen. Veel voorkomende lichamelijke klachten die ook na behandeling aanwezig kunnen blijven zijn:

• verminderde kracht en conditie

• stijfheid en bewegingsbeperkingen

• pijn 

• vermoeidheid

Hierdoor is het lastig om je werk en hobby’s te blijven uitoefenen en ook in het gewone dagelijkse leven kunnen hierdoor problemen ontstaan. 

Wat kunnen wij als fysiotherapeuten doen?

Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van deze klachten. Samen met de therapeut worden er doelen opgesteld en wordt er een plan gemaakt om dit te bereiken. Afhankelijk van de klachten die iemand ervaart kan een behandeling bestaan uit training, mobilisatie/massage of tips en adviezen om activiteiten beter uit te kunnen voeren.
Hierdoor neemt het vertrouwen in eigen kunnen toe en kosten dingen minder moeite. Dit zorgt ervoor dat mensen een betere kwaliteit van leven ervaren en werk of sociale activiteiten weer kunnen hervatten.

Marloes Kleinhesselink is bij ons in de praktijk degene die dit als speciaal aandachtsgebied heeft, en doorloopt hiervoor ook scholingen.