FysioVars manuele therapie

Revalidatie ex-corona patiënten

Wij bundelen samen met ergotherapiepraktijk ten Boom en dietistenpraktijk Lieke van Soest onze krachten voor passende zorg voor deze patiënten groep.

Impact van corona is groot

De impact van corona is bij een grote groep patiënten zo groot dat zij problemen ervaren in het dagelijks leven. Dan hebben we het niet alleen over de patiënten die als gevolg van corona zijn opgenomen in het ziekenhuis. Maar ook over de groep wiens klachten milder waren en waarbij opname uitbleef. Ook zij kampen met klachten na corona. Van fysieke klachten als vermoeidheid en ademhalingsproblemen, gewrichtspijn en verminderde spierkracht tot meer mentale klachten als verminderde concentratie, geheugenproblemen en angst.  Veel patiënten kampen daarnaast ook met een slechte voedingstoestand, longklachten en met atypische klachten zoals bijvoorbeeld misselijkheid, braken, diarree, hevige buikpijn en reuk- en smaakverlies.

Zonder hulp weten veel mensen niet goed hoe en waar te beginnen, of willen ze te snel opbouwen met vaak terugval als gevolg. Via onze individuele multidisciplinaire herstelzorg ontstaat er een gezamenlijk behandelplan, is er regelmatig contact met de verschillende behandelaars, en zijn de ex-patiënten weer sneller op de been.

Integraal behandelen

Wij behandelen de ex-coronapatiënten multidisciplinair. De fysiotherapeut treedt op als casemanager. Om de conditie en (spier)kracht geleidelijk weer op te bouwen, zet de fysiotherapeut onder andere adem- en oefentherapie in. Om dit te ondersteunen zorgt de diëtist voor een uitgebalanceerd voedingsadvies met aandacht voor voldoende energie (kcal) en eiwitten. De ergotherapeut helpt de patiënt bij het vinden van de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. Aangezien er geen standaardoplossing is voor deze nieuwe vorm van herstelzorg, onderzoeken we per patiënt welke behandeling het meest passend is. Door deze intensieve multidisciplinaire samenwerking slagen we sneller in deze zoektocht, wat het herstelproces versnelt.

Vergoeding behandeling door zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars vergoeden, bij doorverwijzing van een huisarts, herstelzorg voor ex- coronapatiënten vanuit de basiszorg. Patiënten hebben recht op maximaal 50 behandelingen fysio- en oefentherapie, 10 behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur) aan ergotherapie en 7 uur (bovenop de bestaande 3 uur) aan dieetadvies.